Standardul EN ISO 20345 a fost actualizat în 2022 cu noi cerințe de protecție pentru încălțăminte.
Printre cele mai notabile schimbări se numără: adăugarea a 5 noi cerințe opționale de protecție, mutarea rezistenței la alunecare în lista de cerințe obligatorii și schimbări majore în testarea și marcarea perechilor de încălțăminte rezistente la apă.
Este important de știut că producătorii pot continua producția conform standardului EN ISO 20345:2011 până la data de 11 noiembrie 2024. După această dată, toate certificările vechi vor expira în termen de 5 ani, iar încălțămintea de protecție va trebui recertificată conform cerințelor EN ISO 20345:2022.
La Rhino Safety, prioritatea noastră este siguranța angajaților din medii de lucru cu risc. De aceea, ne dorim ca un procent tot mai mare din încălțămintea Exena care iese pe porțile fabricii noastre începând cu anul 2024 să bifeze toate cerințele noului standard.
Care sunt cele mai importante schimbări aduse de EN ISO 20345:2022?
Este important de reținut că majoritatea cerințelor de bază sunt aceleași atât pentru standardul din 2011, cât și pentru cel actualizat. Cu toate acestea, există o serie de schimbări menite să sporească siguranța celor ce poartă încălțăminte de protecție și să simplifice înțelegerea standardelor.

Rezistența la alunecare – cea mai importantă schimbare
Conform standardului din 2011, încălțămintea care trecea testul de rezistență la alunecare pe plăci ceramice acoperite cu lauril sulfat de sodiu (detergent) era marcată „SRA”. În mod similar, încălțămintea marcată „SRB” trecea testul de alunecare pe suprafețe de oțel acoperite cu glicerină. Încălțămintea de protecție care trecea ambele teste de alunecare primea marcajul „SRC”, așa cum îl cunoaștem.
Conform EN ISO 20345:2022, normele „SRA”, „SRB”, „SRC” nu mai sunt folosite. În schimb, toată încălțămintea de protecție marcată cu noul standard trebuie să demonstreze obligatoriu rezistență la alunecare pe plăci ceramice acoperite cu SLS (detergent spumant).
Opțional, se poate testa alunecarea pe o placă ceramică acoperită cu glicerină, iar încălțămintea care trece acest test opțional va fi marcată cu SR (Slip Resistance).
Încălțămintea de protecție poate fi marcată „SR” dacă trece și un test de alunecare pe o placă de ceramică pe care a fost aplicată glicerină. Produsele cu această normă de protecție le înlocuiesc pe cele cu certificare „SRC”, conform standardului din 2011.
5 noi cerințe opționale de protecție
- LG (Aderența pe scară): Talpa exterioară a tuturor tipurilor de încălțăminte de protecție trebuie să aibă un profil transversal cu o înălțime de cel puțin 1,5 mm în zona gleznei pentru a asigura aderența pe scări. În standardul precedent, această cerință era inclusă doar pentru încălțămintea destinată pompierilor. Acum, aceasta a fost preluată ca test suplimentar de sine stătător pentru toată încălțămintea de protecție și este indicată prin marcajul „LG”.
- WPA (Rezistență la pătrunderea și absorbția apei)
- Standardul vechi EN ISO 20345:2011 includea marcajul „WRU” pentru încălțămintea cu partea superioară rezistentă la apă. Totuși, acest marcaj nu indica faptul că încălțămintea era impermeabilă, întrucât testul permitea o pătrundere de apă de până la 3 cm³.
- Conform noului standard din 2022, WRU a fost înlocuit cu WPA. „WPA” indică acum capacitatea încălțămintei de protecție de a permite o anumită „pătrundere și absorbție a apei”. Încălțămintea marcată „WPA” oferă o oarecare respirabilitate și poate fi utilizată în condiții de lucru care nu necesită ca picioarele să fie scufundate în apă.
- De asemenea, norma de protecție „WR” (rezistent la apă) se bazează pe același test de pătrundere a apei din 2011, însă interpretarea rezultatelor este diferită. Pentru a fi corect marcajul „WR”, standardul din 2022 prevede că nu trebuie detectată nicio pătrundere a apei în interiorul încălțămintei, pe când testul din 2011 permitea o pătrundere de până la 3 cm³ de apă, astfel că noul standard WR este mai strict. Pentru a echivala standardele, un model S2 anterior cu WR devine acum S6, iar un model S3 anterior cu WR devine S7.
- SC (Protecție la abraziune în vârf): Norma de protecție SC marchează încălțămintea cu capacități de rezistență la abraziune în vârf, dovedită în urma a 8000 cicluri de testare Martindale.
- SR (Rezistență la alunecare pe plăci cu glicerol): Detaliat mai sus, în secțiunea dedicată rezistenței la alunecare.
- FO (Rezistență la hidrocarburi): Deși nu este o cerință nouă de protecție și nu are schimbări în testare, rezistența tălpii la hidrocarburi a devenit opțională odată cu introducerea noului standard.

2 noi clase de protecție – S6 și S7
Dacă standardul vechi împărțea încălțămintea de protecție in 6 clase (SB, S1, S2, S3, S4, S5), acum acest număr a crescut la 8 (au fost adăugate clasele S6 și S7).
Cele două clase noi de protecție sunt folosite pentru a marca încălțămintea cu proprietăți superioare de rezistență la apă, conform noii certificări „WR” (vezi secțiunea de mai sus despre rezistența la apă). Așadar, putem vedea noile categorii drept:
- S6 = S2 + WR
- S7 = S3 + WR
În plus, noile clase pot fi urmate de „P”, „L” (sau „PL”) și „S” (sau „PS”) pentru a indica o rezistență sporită la perforare, conform certificărilor „P”, „PL” și „PS”, unde:
- PL = rezistență antiperforare testată cu un cui de diametru 4.5mm
- PS = rezistență antiperforare testată cu un cui de diametru 3.0mm
Odată cu noile modificări, au apărut clasele de protecție S1PL, S1PS, S3L, S3S, S5L, S5S, S7L, S7S pentru încălțămintea cu talpă cu lamelă antiperforație nemetalică.
Exena. Standardul încălțămintei de protecție în România
Toate articolele Exena sunt fabricate pentru a îndeplini cele mai riguroase standarde de protecție. Din respect pentru voi, clienții și partenerii Rhino Safety, scopul nostru e să ne asigurăm că punem pe piață cele mai moderne și de calitate perechi de încălțăminte de protecție din România.
Pentru orice întrebare sau nelămurire legată de noul standard, nu ezita să ne contactezi.